...
Stortingsrepresentant Laila Marie Reiertsen (Frp) vil premiere elever som fullfører 12-årig skole. Foto: Terje Pedersen, ANB

Vil belønne gode elever

Oslo (ANB): Frp vil belønne elever som fullfører 12-årig skole. De skal få 30.000 kroner på BSU-kontoen.

Kjell Werner, ANB E-post
Publisert 26.04.2012 kl 20:58 Oppdatert 26.04.2012 kl 21:38

Tips ein venn på e-post:– Det høres kanskje dyrt ut, men det tilsvarer ikke mer enn kostnaden for et halvår på arbeidsmarkedstiltak til de elevene som dropper ut, sier stortingsrepresentant Laila Marie Reiertsen (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Med dette tiltaket oppnår vi å gi de uteksaminerte elevene en rask start på ordningen med boligsparing for ungdom. Samtidig bevisstgjør vi dagens unge hvor viktig det er å spare egenkapital slik at det i neste omgang blir lettere å komme inn på et stadig dyrere boligmarked, sier Frp-representanten.

Spares inn

– Til syvende og sist mener vi at dette er vel anvendte penger som samfunnet vil spare på i lengden, poengterer hun.

Reiertsen viser til at over 30 prosent av elevene på videregående skole ikke fullfører utdannelsen sin. Dermed ender mange unge opp hos Nav på diverse tiltak.

– Det kan være mange grunner til at ungdommer dropper ut fra skolen, men vi ser klart at dagens system ikke fungerer. Enten er utdanningen for dårlig til å motivere og å ta vare på den enkelte elev, eller så er incentivene for å droppe ut for gode. Kanskje er det også en blanding av begge deler, sier Reiertsen.

Må modnes

– Mange trenger å bli litt eldre og mer modne før de finner ut at de burde ta en høyere utdannelse. Det er også et faktum at mange, først når de er litt eldre og mer modne, finner ut at de skulle ønske de kunne ta en høyere utdannelse, sier hun,

Jeg betviler ikke at det er noen elever som har lite nytte av å gå på skolen, enten det er motivasjon, evner eller skolesystemet som er problemet. Men jeg tror også at vi tjener på at flest mulig gjør ferdig en grunnutdanning før de beveger seg inn på arbeidsmarkedet på fulltid, sier Reiertsen.

Går på Nav

– Til syvende og sist er jeg redd for er at enda flere ungdommer skal ende opp med å være avhengige av et Nav-system som ofte fungerer passiviserende. Systemet må gjøre ungdommene klare for arbeidsmarkedet. Målet må være å sette flest mulig i stand til å stå på egne bein.

– Vi i Frp ser for oss at dette kan testes ut med en prøveperiode på tre år i ett eller flere fylker som sliter mest med elever som slutter. Dette opplegget vil enkelt kunne kontrolleres med fullføringsprosent på skolene samt tall fra Nav når prøveperioden er over, sier Laila Marie Reiertsen. (ANB)

På framsida no


...

Tøff Svalbard-tur

Magnar Reigstad sin prototype av Arctic Kloster Patrol i 36 fots utgåve vart nyleg ført til Svalbard av eigaren Karl Magne Faksdal og eit mannskap på to.

...

Kom seg heim ved hjelp av blålys

Det vart natt til i dag sett i gang ein større leiteaksjon etter ein 19-åring som hadde gått seg vill i fjellet på Varaldsøy.

...

Musikalsk prest

Søndag 24. august vert Lina Håland ordinert til den aller første faste jobben sin.

...

Fire vil laga nye kinostolar

Det er kome inn fire ulike tilbod på levering av nye kinostolar på Husnes, etter at fristen for anbodskonkurransen gjekk ut førre fredag.