...
Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen karakteriserer rettssakens femte dag som den tøffeste dagen hittil for sine klienter, men tror at det som kommer kan bli enda verre. Foto: Terje Pedersen, ANB

Frykter det blir verre

I all sin grusomhet ble detaljene fra Utøya brettet ut under rettssaken mot Anders Behring Breivik, men bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener det kan gå fra vondt til verre.

Publisert 22.04.2012 kl 20:24 Oppdatert 22.04.2012 kl 21:47

Tips ein venn på e-post:

Bistandsadvokaten sier fredagen var en ufattelig tung dag for de berørte, men at mange var forberedt på det som skulle komme fram i retten.

– En del av mine klienter visste hva som ville komme fram. De var forberedt på budskapet. Likevel ønsket de med respekt å vise at det er retten som bestemmer, sier Larsen til NTB.

Hun karakteriserer rettssakens femte dag som den tøffeste dagen hittil for sine klienter, men tror at det som kommer kan bli enda verre.

– Når ungdommer kommer i vitneboksen, når «normale folk» skal forklare seg om det som skjedde på Utøya, blir det mer virkelighetsnært. De bruker vanlige begreper om det de opplevde, sier bistandsadvokat Larsen.

Stille gråt

Detaljene fra Utøya ble brettet ut i tingrettssalen fredag. De etterlatte gråt stille over den følelseskalde framføringen fra Breivik selv. Noen forlot rettssalen før dagen var over. Andre søkte trøst hos hverandre.

– Jeg er ikke overrasket over reaksjonene. Rettssalen skaper en helt spesiell ramme rundt sterke opplevelser og følelser. Jeg er svært imponert over måten de etterlatte og overlevende har møtt denne rettssaken og Behring Breiviks rystende forklaring på, sier Harald Stanghelle i mediegruppa i 22. julisaken til NTB.

Han sier det var en ubegripelig sterk opplevelse for dem som fulgte rettssaken, og at en bare kan ane hvordan det må ha vært for de etterlatte og overlevende da Breivik skildret hvordan han drepte 69 forsvarsløse mennesker på Utøya.

– Det vi opplevde i retten fredag, at en massedrapsmann nærmest guider retten rundt i sin egen massakre, det har vi aldri opplevd i en straffesak tidligere, sier Stanghelle, som er leder i Norsk Redaktørforening og politisk redaktør i Aftenposten.

For drøyt

Støttegruppen etter 22. juli holdt forrige uke pressekonferanse etter rettsdagen hver dag. Sist fredag ble den avlyst. Påkjenningen det var å høre om nedslaktingen på Utøya og planleggingen av det første terrorangrepet i Norge etter krigen, ble for stor for de berørte.

I den første uken av rettssaken har det vært opp mot 200 pårørende til stede i Oslo tingrett. I sal 250 under fredagens rettsmøte forklarte Breivik seg i detalj, og med en kartskisse til hjelp, om hvordan han skjøt og drepte ungdommene på Utøya. Selve gjennomgangen tok nærmere 80 minutter.

Roser

Allerede på rettssakens første dag for en uke siden, begynte roser å dukke opp flere steder i Oslo, til minne om dem som gikk bort under terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya, og i felles sorg med etterlatte og berørte av terrorhandlingene.

Den tunge fredagen med detaljene fra Utøya, har gjort at mange i medfølelse med de berørte har tatt veien til Oslo tinghus i løpet av helgen. (ANB-NTB)

På framsida no


...

100 nye tilsette?

– I fagforeininga ser vi mellom anna på kor mange tilsette vi bør vera ved Søral ved full produksjon i to hallar. Og full produksjon i to hallar har vi både tru, håp og forventingar om, seier styremedlem og leiar i Husnes Kjemiske Fagforening (HKF), Ørjan Normann. Når det så blir som Normann forventar, meiner fagforeininga at dei må ha rundt 100 nye tilsette ved verksemda for å få det til.

...

Barka i hop på Halsnøy

Politiet måtte måndag rykka ut til eit bustadområde på Halsnøy der to personar rauk i hop .

...

Bil og motor i avisa

I dag (onsdag) har Kvinnheringen bil og motor som tema. Sjå ein herleg politibil som ser ut som den er tatt rett ut frå «Med hjartet på rette staden», les om bilsal og elbilar, og om Raimond Nordnes Røssland som har bygd gatebilen han alltid har drøymt om.

...

Kontroll ved skulen

Onsdag morgon hadde politiet kontroll rundt skulane i Rosendal