Forsvarer amerikansk sersjant

Den kjente amerikanske advokaten John Henry Browne skal forsvare soldaten som er siktet for å ha drept 16 afghanere i helgen.

Kan ha vært hevn

Den amerikanske sersjanten som massakrerte 16 sivile afghanere, var opprørt over at en medsoldat ble alvorlig såret dagen før.

Publisert 16.03.2012 kl 13:00 Oppdatert 16.03.2012 kl 13:08

Tips ein venn på e-post:


...
Den amerikanske sersjantens forsvarer, John Henry Browne. Foto: AP video/ANB

– Vi er informert om at noen ved den lille militærbasen ble alvorlig såret dagen før, sier mannens forsvarer John Henry Browne.

Ifølge ham opplevde den siktede 38-åringen at en soldatkollega fikk sprengt av den ene foten da de to var ute på patrulje sammen i Kandahar-provinsen.

– Dette påvirket alle soldatene der, sier Browne.

Alkohol

Ifølge The New York Times var 38-åringen påvirket av alkohol da han natten etter stormet ut av leiren og skjøt og drepte 16 afghanske landsbyboere, de fleste av dem kvinner og barn som lå og sov i sengene sine.

– Det svartnet for ham, sier en amerikansk tjenestemann til avisa.

Ifølge tjenestemannen slet soldaten også med problemer i ekteskapet og stress.

– Når alt kommer ut, vil det være en kombinasjon av stress, alkohol og problemer hjemme. Han bare klikket, sier kilden.

Browne, som er en kjent kjent advokat i USA, avviser påstandene om at 38-åringen hadde ekteskapsproblemer.

– Dette er absolutt ikke sant. Jeg har heller ingen informasjon om at alkohol var inne i bildet, sier han.

– Jeg kan tenke meg at stress var en faktor. Hvem i Afghanistan er det som ikke opplever stress, i en liten øde militærleir der det befinner seg 20 mennesker, sier Browne, som tidligere har vært forsvarer for seriedrapsmannen Ted Bundy.

38-åringen var lite glad over å bli sendt til Afghanistan i desember i fjor, etter å ha tjenestegjort i Irak i tre omganger tidligere.

Under det siste oppholdet i Irak fikk han en hodeskade i en bilulykke og regnet derfor med å slippe mer utenlandstjeneste.

– Han ble fortalt at han ikke ville bli sendt ut igjen, og familien regnet med at han ville kunne jobbe hjemme i USA. Dette endret seg bokstavelig talt over natten, sier Browne.

– Så verken han eller familien var særlig fornøyde med at han ble sendt ut igjen, sier advokaten.

Militærdomstol

Pentagon har avgjort at den siktede sersjanten skal stilles for en amerikansk militærdomstol og har i første omgang fløyet mannen til en amerikansk militærbase i Kuwait.

Den amerikanske forsvarsledelsen vil først offentliggjøre identiteten hans når tiltalebeslutningen blir forkynt, men bekrefter at den 38 år gamle tobarnsfaren er tilknyttet Lewis-McChord-basen sør for Seattle.

Massakren har vakt kraftige reaksjoner i Afghanistan. Taliban har trukket seg fra videre fredssamtaler med USA, og president Hamid Karzai vil ha utenlandske soldater tilbake til forlegningene. (ANB-NTB-Reuters)

På framsida no


...

Ville gjera ei god gjerning

Det folk trudde var falske bøssebærarar med skumle intensjonar viste seg å vera ei solskinshistorie om to åtte år gamle jenter som ville samla inn pengar til tv-aksjonen.

...

Ordrane renn inn i Prestnes

For fire år sidan bestemte HMR seg for å satsa i vasskraft-marknaden. Den satsinga ber frukter no.

...

Knuffing i sentrum

Fleire personar kan venta seg reaksjonar frå politiet etter at dei ikkje klarte å oppføra seg i Husnes sentrum natt til søndag.

...

NM-sølv til Melkevik

Laurdag sprang Kirsten Marathon Melkevik inn til sølv i terreng-NM på Stend, berre 37 hundredelar bak vinnaren.