Den amerikanske sersjantens forsvarer, John Henry Browne. Foto: AP video/ANB

Kan ha vært hevn

Den amerikanske sersjanten som massakrerte 16 sivile afghanere, var opprørt over at en medsoldat ble alvorlig såret dagen før.
Publisert 16.03.2012 kl 13:00 Oppdatert 16.03.2012 kl 13:08

Tips ein venn på e-post:

– Vi er informert om at noen ved den lille militærbasen ble alvorlig såret dagen før, sier mannens forsvarer John Henry Browne.

Ifølge ham opplevde den siktede 38-åringen at en soldatkollega fikk sprengt av den ene foten da de to var ute på patrulje sammen i Kandahar-provinsen.

– Dette påvirket alle soldatene der, sier Browne.

Alkohol

Ifølge The New York Times var 38-åringen påvirket av alkohol da han natten etter stormet ut av leiren og skjøt og drepte 16 afghanske landsbyboere, de fleste av dem kvinner og barn som lå og sov i sengene sine.

– Det svartnet for ham, sier en amerikansk tjenestemann til avisa.

Ifølge tjenestemannen slet soldaten også med problemer i ekteskapet og stress.

– Når alt kommer ut, vil det være en kombinasjon av stress, alkohol og problemer hjemme. Han bare klikket, sier kilden.

Browne, som er en kjent kjent advokat i USA, avviser påstandene om at 38-åringen hadde ekteskapsproblemer.

– Dette er absolutt ikke sant. Jeg har heller ingen informasjon om at alkohol var inne i bildet, sier han.

– Jeg kan tenke meg at stress var en faktor. Hvem i Afghanistan er det som ikke opplever stress, i en liten øde militærleir der det befinner seg 20 mennesker, sier Browne, som tidligere har vært forsvarer for seriedrapsmannen Ted Bundy.

38-åringen var lite glad over å bli sendt til Afghanistan i desember i fjor, etter å ha tjenestegjort i Irak i tre omganger tidligere.

Under det siste oppholdet i Irak fikk han en hodeskade i en bilulykke og regnet derfor med å slippe mer utenlandstjeneste.

– Han ble fortalt at han ikke ville bli sendt ut igjen, og familien regnet med at han ville kunne jobbe hjemme i USA. Dette endret seg bokstavelig talt over natten, sier Browne.

– Så verken han eller familien var særlig fornøyde med at han ble sendt ut igjen, sier advokaten.

Militærdomstol

Pentagon har avgjort at den siktede sersjanten skal stilles for en amerikansk militærdomstol og har i første omgang fløyet mannen til en amerikansk militærbase i Kuwait.

Den amerikanske forsvarsledelsen vil først offentliggjøre identiteten hans når tiltalebeslutningen blir forkynt, men bekrefter at den 38 år gamle tobarnsfaren er tilknyttet Lewis-McChord-basen sør for Seattle.

Massakren har vakt kraftige reaksjoner i Afghanistan. Taliban har trukket seg fra videre fredssamtaler med USA, og president Hamid Karzai vil ha utenlandske soldater tilbake til forlegningene. (ANB-NTB-Reuters)

På forsiden nå


Tok idrettsmerket for 50. gang

Marie Eik Nygård meiner det er viktig å vera i god form. No har ho teke idrettsmerket for 50. gang.

Jubla for skileikarena

Laurdag opna den nye skileikarenaen Ternenkollen i Tveitedalen. Sjå video av små og store kosa seg på ski og akebrett i flott vintervêr!

Ikkje opning før søndag

Vegen der det gjekk ras i Mauranger er framleis stengt laurdag.

Spøkjer for bassengodkjenning

Rådmannen er budd på å opna bassenget i Rosendal så snart det er klart. Men det står att å sjå om Miljøretta helsevern vil godkjenna anlegget.