Sunt eller skadeleg?
Dei siste åra har diskusjonen gått hyppig kring kor mykje fisk vi bør, og toler, å eta. På den offentlege helseportalen for norske innbyggjarar, Helsenorge.no, vert vi tilrådd å eta fisk til middag to-tre gonger i veka, gjerne supplert av fisk som pålegg. Rådet, som kjem frå Helsedirektoratet, og er oppdatert i mai 2017, svarar til totalt 300–450 gram rein fisk i veka. Minst 200 gram bør vera feit fisk som laks, aure, makrell eller sild. Kostrådet om fisk er basert på nasjonal og internasjonal forsking, står det å lesa. Denne konkluderer med at inntak av fisk, fiskeolje og lange fleirumetta omega 3-fettsyrar (EPA, DHA) kan redusera risikoen for å døy av hjartesjukdom. Fisk og sjømat er også ei god kjelde til næringsstoff som protein, vitamin D, vitamin B12, jod og selen.
‒ Helsefordelane ved å eta fisk veg opp for dei ubetydelege risikoane som dagens nivå av miljøgifter i fisk representerer, vert det summert opp på Helsenorge.no
I februar 2017 publiserte sju forskarar ein artikkel i Tidsskrift for norsk legeforening der dei åtvara mot eit for stort inntak av miljøgifter, som dei meinte har særleg negative verknadar på barn, også gjennom at mor får i seg for mykje av dette gjennom graviditet og amming.
‒ Mange av desse giftene er såkalla nervegifter. Dei kan vera kreftframkallande, dei påverkar immunsystemet og nokon er såkalla hormonhermarar - dei liknar på naturlege hormon og lurer kroppen til å gjera feil ting i hormonsystemet. Nokre meiner dette er årsak til overvektsepidemien, at miljøgifter påverkar hormona, uttala Bjørn Johan Bolann, professor ved klinisk institutt ved Universitetet i Bergen, og førsteforfattar av artikkelen, til VG, i samband med publiseringa.
Han viste til dilemmaet om at ein har viktige næringsstoff på den eine sida og skumle giftstoff på den andre, men ville ikkje gå så langt som å be folk slutta å eta fisk. Men ein må avgrensa inntaket av feit fisk på grunn av miljøgiftene, uttala Bolann.
Myndigheitene sin konklusjon er likevel framleis at at dei positive effektane av å eta fisk veg opp for dei negative, og dei har heller ikkje endra kosthaldsråda til gravide som følgje av rapporten. Gravide blir likevel råda til å unngå visse fisketypar, som blåkveite over tre kilo, fleire ferskvassfisketypar, eksotisk fisk og fiskeleverprodukt på grunn av framandstoff. I tillegg skal ein unngå fisk frå forureina fjordar og innsjøar.