Gå til sidens hovedinnhold

Kadettene markerer starten

Artikkelen er over 2 år gammel

Tilbake på utstillingsplass, men bare i en drøy uke. Snart blir Statsraaden igjen borte for en lang periode. – Vi starter faktisk sesongen allerede kommende mandag.

(Bergensavisen): Direktør for Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, Haakon Steinar Vatle, har så vidt fått skuten tilbake til Bradbenken, før han sender det som er Norges største og eldste skværrigget seilskip ut på langfart.

Snart USA

Vatle opplyser at Statsraaden har vært i dokk på Laksevåg.

– Hovedsakelig er det gjort utskifting av stålplater i baugpartiet, samt videre forberedelser til installering av selve batteriet.

Vatle forteller at det bli ny tur i dokk i oktober. Da blir det byttet enda mer stål – og så løftes skipet inn i en ny og enda mer miljøriktig tidsalder, når batteri og hybriddrift blir et faktum.

– Det er en kostbar dame å holde ved like, og vi jobber ut fra en langsiktig plan om å skifte ut nødvendige stålplater i årene fremover slik at skipet er rustet for de kommende generasjonene, og især slik at skipet er klart for planlagt jordomseiling i 2021.

– Sesongstart allerede nå?

– Ja, mandag forhaler vi til Sjøkrigsskolen og får kadettene om bord. Allerede dagen etter kaster vi loss med fremtidens ledere om bord med kurs over Atlanteren til Norfolk i USA. Kadettene blir om bord i tre måneder før skipet returnerer til Bergen i april.

Saken fortsetter under bildet.

Når våren kommer til Bergen og Vestlandet blir det tokt med folkehøyskoler, og i år som i fjor, blir slutten av april brukt til kombinasjonen Ski & Sail med Rosendal som mål.

Selvsagt bærer det i Vesterled med både sjantitokt til Shetland Folk Festival i mai – pinsetokt også til Shetland – og så kommer det spennende whiskytoktet til Orknøyene i slutten av juni.

– På turen til Orknøyene, deltar man som vanlig medseiler på toktet, men får anledning til å besøke bl.a. whiskydestilleriet «HIghland Park» med mer, når skipet ligger til kai i Kirkwall.

Flere høydepunkt i vente

Og Vatle fortsetter:

– Tall Ships' Races i hele juli med høydepunktet å komme hjem til Bergen kommer vi ikke utenom.

Han trekker og frem Skjærgårdsturene som i år blir mer enn spesiell med både cubansk og mexicansk uke og levende musikk.

I et tilbakeblikk på 2018 kommer en ikke utenom høsten, da 90 personer fra den nederlandske marines sjøkrigsskole var tur/retur Island med Statsraaden.

– Vi fikk fantastisk gode tilbakemeldinger fra nederlenderne som allerede har bekreftet at de vil seile med oss igjen kommende høst. Dette er en stor anerkjenning og bekrefter igjen at Statsraad Lehmkuhl er mer relevant enn noensinne og en helt unik opplæringsarena for fremtidens ledere, både norske og nederlandske.

 

Kommentarer til denne saken