Gå til sidens hovedinnhold

«Kanskje er Undarheim gård en del av historien som for all del bør bevares? Det føles iallfall slik»

Artikkelen er over 1 år gammel

MEININGAR Dette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Planer om riving av gammel låve i kultur-historisk område på Undarheim gard

Svar til J. M. Røsseland:

I Kvinnheringen 22.1.2020 skrev du et veldig interessant innlegg om Undarheim gard. Historisk sikkert saklig og spennende. Vi, som de fleste andre som bor på Husnes, har kommet rekende på en fjøl, urolige i sjelen og på leting etter røttene våre. Vi er litt misunnelige på de som heter Kaldestad, Røssland, Helvik, Helland osv., og som kan skilte med hvor de kommer ifra. Vi går postvegen fra Ølfernes til Helvik og tenker på de som rodde over fjorden, lagde fantastiske steinbroer og vandret der for godt over 200 år siden. Mange ganger gikk jeg forbi det gamle huset hvor Øvrevik hadde butikken sin, hvor Hydro nå regjerer med fynd og klem. Vi melder oss inn i Mållaget og leser «Kvinnhersminne» fra perm til perm, går på årsmøtet og spør andre om hva som skal til for å bli akseptert som kvinnhering. «Nei, du må jo ha bodd her noen generasjoner da» er svaret. Vi har bodd her i 40 år.

Kanskje er Undarheim gård en del av historien som for all del bør bevares? Det føles iallfall slik. Kanskje kan Hydro Husnes klare å se at de har en forpliktelse overfor samfunnet her, føle at de har noe å gi tilbake etter at industrien «voldtok» et bondesamfunn hvor røttene var gode og ungdomslagene blomstret – hva vet jeg ? Er det 800 millioner oppgraderingen av B-hallen koster? Den ledes jo fra Oslo, der folk går med slips, SP-Vedum prediker om sentralisering og på mange måter er inne på ganske viktige ting. Tenk om slipsgjengen i Oslo leste innlegget ditt og satte seg ned i lunsjpausen og ble enige om at «det var ikke dumt det innlegget, du! Kanskje vi skulle sette av et beløp under uforutsett?».

Halen på artikkelen din er en bønn om at Undarheim gård sin låve må kunne bevares. Byråkratene i Rosendal bør se lenger enn den enestående utviklingen i «indre luten». Du har min fulle støtte. Tenk om folk som Thuland, Heimvik, pensjonistene i Husnes Båtlag og disse fantastiske menneskene i Rosendal som renoverer båter, steinsager osv., slo seg sammen og sa: «Vi tar jobben hvis «dere» betaler materialene»?

Eivind Thiis

Les også

Fylkeskommunen og Sør-Norge Aluminium ueinige om Undarheim gard

Kommentarer til denne saken