Når man har fått kreft…

…stopper livet opp, og en atombombe av følelser, frykt, usikkerhet og angst eksploderer dypt inne i en.

Slik var det hvertfall for meg, da jeg fikk kreft-diagnosen min i fjor. Sykehuset satte meg i kontakt med kreftsykepleieren i Kvinnherad, og snart, etter en telefon, kom det hjemmebesøk – noen som ville og kunne hjelpe meg.

Forvirringen og behovet for informasjon denne første tiden var enormt, spørsmålene var så mange. Hvordan skulle jeg takle å leve videre? Hvilke rettigheter har jeg? Hva kommer til å skje nå? Hva vil skje med familien min framover?

Angsten og redselen var stor og altomfattende, men i dette fikk jeg hjelp av kreftsykepleieren, gjennom samtale, råd, kunnskap, erfaring og livsvisdom.

Det var godt å ha noen å snakke med, som kom på hjemmebesøk, som gav råd, som hadde sett dette vonde før, som hadde erfaring fra møter med andre mennesker rammet av denne sykdommen. For ingen tror det kan hende dem. Derfor er man heller ikke forberedt på alle spørsmålene og usikkerheten som oppstår.

Heldigvis fikk jeg hjelp til å takle det umulige ved at jeg kunne snakke med kreftsykepleieren. Jeg føler en stor takknemlighet for å bli møtt av et medmenneske slik. Denne unike kompetansen, livsvisdommen og ønsket om å hjelpe, empatien og forståelsen, som jeg har opplevd i mitt møte med kreftsykepleieren i Kvinnherad.

Det var derfor med vantro og sjokk jeg fikk vite at kreftsykepleieren nå plutselig bare er en 20 % deltidsstilling med base i Rosendal. Dette skal dekke hele Kvinnherad.

Så hvis jeg, som bor på Halsnøy, trenger en samtale i dag, må kreftsykepleieren kjøre en time til og en time fra, og med timen hos meg har vedkommende brukt opp ca. 1/3 av den 20 %-stillingen som er igjen av dette oppspiste tilbudet. Hva med alle de andre som trenger denne hjelpen? Her blir det en skrikende mangel på hjelp framover. Ikke ta dette viktige tilbudet fra mennesker i en svært sårbar situasjon!

Er dette virkelig ett område Kvinnherand kommune ønsker å spare på? Vil virkelig Kvinnherad Kommune ta vekk dette viktige og velfungerende tilbudet til dødssyke mennesker? Hva er tanken bak dette?

Kreftforeningen startet ordningen med kreftsykepleiere, og kommunen må følge opp. Her må det satses, ikke kuttes.

Jan Krey