Posten har et ønske om å slutte med daglig postomdeling

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MEININGAR: 

I løpet av desember måned i år, skal regjeringen ta stilling til hvordan postdelingen skal være i fremtiden, da alt fra 2019. Posten har et ønske om å redusere frekvensen fra dagens ordning med fem dager levering i uka til én dag i uka fra 2021, om Posten hadde fått bestemt. Heldigvis at så ikke er tilfellet.

Begrunnelsen for denne nedtrappingen, er ene og alene at brevforsendelsene har gått mye ned i de senere årene. Småpakker har derimot økt mye, da flere benytter seg av netthandel, men Posten mener at dette er så lite at det ikke har noen særlig innvirkning på omdelingen.

Begrunnelsen for nedtrappingen er for å spare staten for mellom 250 millioner og 900 millioner kroner i perioden 2019–2025. Informasjonen har jeg hentet fra regjeringen.no: «Høring – Kravet til leveringspliktige posttjenester i fremtiden – forslag til endring av postloven».

Det som posten ikke har tatt høyde for i denne utredningen, er alle forsendelsene fra legekontor, veterinærer, apotek og ellers andre småbedrifter ute i distriktene som er avhengige av den daglige postgangen. Også aviser er avhengige av posten på mange små plasser i distriktene. Dette er i tillegg til alle privatpersonene rundt om i landet.

Det er kommet forslag om fire alternativer for hvordan postleveringen skal være i fremtiden:

– Fortsatt omdeling fem dager i uken hele landet.

– 2,5 omdelingsdager i uken i tettbygde strøk og 5 omdelingsdager i spredtbygde strøk.

– 2,5 omdelingsdager i uken i hele landet.

– En omdelingsdag i uken i hele landet.

Om man går for alternativ 2 vil staten ha en besparelse på kroner 250 millioner i 2025, fra 1 milliard kroner og ned til 750 millioner kroner.

Jeg har lest gjennom alle de 208 høringssvarene, og de fleste ønsker å gå for alternativ 2, om ikke dagens omdeling er mulig. Dette fordi distriktene er så avhengige av den daglige postgangen.

Posten hadde blant annet et forslag om at alle i Norge måtte skaffe seg en postboks. Da kunne posten fortsette med den daglige leveringen. Det sier seg selv at dette ikke går i distriktene.

Tenk om posten kunne få reversert ordningen (fra 2018) om å slå sammen A- og B-post? Dette har ført til mye lenger postgang.

Det blir spennende å se hva som skjer nå i desember. Jeg håper selvsagt at vi får beholde dagens ordning, men jeg blir fornøyd om det blir alternativ 2.


Gunnhild Sæbø,

Valen.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags