Kjære politikarar i Kvinnherad

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MEININGAR: 

Til høsten er det kommunevalg. I den forbindelse ønsker jeg at dere leser min historie og gir meg svar på 5 spørsmål.

Nå er det mange som er syke og som ikke lenger får motta arbeidsavklaringspenger (AA). Dette fordi de har nådd makstiden for hvor lenge man kan få AAP. De får heller ikke videreføring av AAP etter unntaksregelen. Disse menneskene ramler ut av støtteordningene i velferdssystemet og må søke om sosialstøtte. Som dere vet betales sosialstøtte over budsjettet til den enkelte kommunen. Mange er veldig syke. De må nå klare seg på et minimum å leve for.

Denne situasjonen befinner jeg meg selv nå i. Jeg må leve på sosialstøtte fordi jeg ikke får videreført min tidligere AAP. Jeg får utbetalt 5.050 kroner i sosialstøtte. Det går ikke rundt. Jeg må betale mine faste utgifter og regninger fordi jeg ikke vil bli gjeldsslave. Jeg har derfor ikke penger til å legge ut for livsnødvendige medisiner, selv om dette er penger jeg vil få refundert i etterkant. Jeg trenger også vitaminer og behandlinger som for meg er livsnødvendige, men ikke dekkes av sosialtjenesten. Enkelte offentlige behandlinger blir dekket av sosialtjenesten, men ikke reisen til behandlingsstedet. Jeg har ikke råd til mat! Jeg må nå leve på mine nære familiemedlemmer. Synes dere at dette er riktig? Jeg er en voksen dame, på snart 43 år. Jeg ønsker helt klart å greie meg selv. Etter at jeg mistet AAP har livet blitt mye vanskeligere, og håpløsheten kommer bare mer og mer. Man mister motivasjonen. Dette er ikke det livet jeg ønsket meg. Et liv med kronisk sykdom, et liv på sidelinjen av samfunnet. Men sånn er livet blitt. Min største drøm er å bli frisk og å kunne være i jobb. Realiteten er dessverre en annen.

Vi burde aldri mistet AAP før vi ble ferdig utredet for sykdom. Vi burde beholdt AAP til det var avklart hvilken vei vi skulle. Arbeidsliv? Uføretrygd?

Etter Nav sitt regelverk må vi som har mistet AAP nå vente i 52 uker før vi på nytt kan søke om AAP. I denne perioden må vi søke sosialstøtte. Vi må stoppe all behandling vi ikke kan betale for dette med sosialstøtte. Vi blir sykere av å miste AAP, det økonomiske sikkerhetsnettet. Sykere enn vi var da vi først begynte utredningen.

Jeg mener helt klart at vi er statens ansvarsområde og ikke kommunene sitt ansvar. Kommunene har allerede en stram økonomi, og etter mitt syn er det veldig uheldig om kommunene må kutte andre velferdsgoder på grunn av oss. Jeg er rimelig sikker på at økonomien i Kvinnherad og i de forskjellige kommunale sektorene får lide dersom staten ikke tar sitt ansvar.

Jeg ber politikerne i Kvinnherad svare på følgende:

• Hva vil deres parti gjøre for alle oss som nå faller ut av AAP-løpet?

• Hvordan vil dere hjelpe oss til å kunne fortsette medisinsk behandling nå mens vi er under sosialtjenesten i Kvinnherad kommune?

• Klarer dere som lokalpolitikere gjøre tiltak overfor stortingspolitikerne for å få dem til å forstå situasjonen?

• Hvilke følger får det for Kvinnherad kommune at flere nå havner under kommunens sosialtjeneste? Må andre poster vike?

• Hvilket parti vil kjempe for oss som av en eller annen grunn er utenfor arbeidslivet? På landsbasis er vi rundt 500.000 og vi er en betydelig velgermasse.

Jeg har fulgt med på dagens regjering de siste 6-7 årene og ser med stor uro på hvordan velferdsgodene som har blitt opparbeidet siden etterkrigstiden har blitt rasert. Bit for bit blir velferdsgodene endret. Del for del. Velferdsgoder som skulle være vårt økonomiske sikkerhetsnett ved sykdom, skade eller lyte blir revet bort under føttene våre. Vi ønsker å ha et trygt og godt Norge, hvor alle blir tatt vare på og det er godt å bo. Slik er det ikke lenger. Det har blitt stor mistillit overfor stortingspolitikerne i dag. Derfor er det så viktig at også politikerne i Kvinnherad spiller på lag med sine innbyggere, uavhengig av arbeid, stillinger og eller om de står utenfor arbeidslivet. Vi er like mye verdt uansett hvor vi kommer fra og hvilket samfunnslag vi har vokst opp i.

Hvordan kan politikerne forbedre dagens situasjon for oss utenfor arbeidslivet? Jeg ønsker svar fra lokalpolitikerne i Kvinnherad kommune på mine fem spørsmål og jeg ønsker konkrete forslag fra hvert av partiene i kommunen. Dette vil ha stor betydning for hvilket parti som får min stemme til høsten.

Ser frem til å høre fra dere.

Gunnhild Sæbø

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken