«Mange varer bør gå helt bort fra «Best før», og bare sette på produksjondatoen»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MEININGAR Spørsmål nr. 1 er; hvem setter egentlig disse datoene på ferdigpakkede varer? De er altfor korte.

Lar du melkekartongen stå i sola, er melka ødelagt lenge før utløpsdatoen. Men i kjøleskapet holder de fleste varer seg i meget lang tid. Forleden fant jeg bak i kjøleskapet et beger med Seterrømme som var gått ut på dato for over seks måneder siden. Den var like god, og sammen med en pose med rømmegrøtpulver, perfekt rømmegrøt.

Fint brød, når det ligger åpent kan bli både hardt og eventuell mygle. Men grovt brød, oppbevart i kjøleskapet i en boks, holder seg nesten ubegrenset.

Min lokale Rema 1000-butikk på Furuset (Oslo) har et kjøleskap der varer utgått på dato selges til 50 prosent. Jeg rasker alltid med meg disse Toro-ferdigrettene, som i kjøleskapet holder seg uendelig lenge. Men forleden ble jeg fortalt at de ikke hadde lov å selge (eller gi bort) varer som er eldre enn fire dager etter utløpsdato.

Av og til tar jeg en tur til Meny på Stovner, der det i «redusert-pris-skapet» blant annet står ganske dyre oster utgått på dato. De fleste oster blir bedre, jo eldre de er.

Etter min mening burde en for mange varer kunne gå helt bort fra «Best før», og bare sette på produksjondatoen. Folk får bruke øyne, nesen, og smaken til å vurdere brukbarheten.

Ralf Stahlke

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags