Bøndene brøt med Brekk

Statens forhandlingsleder Leif Forsell (til venstre) samt Nils T. Bjørke i Norges Bondelag og Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Statens forhandlingsleder Leif Forsell (til venstre) samt Nils T. Bjørke i Norges Bondelag og Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) mente var et historisk godt tilbud til bøndene førte kun til et historisk brudd i årets jordbruksoppgjør.

DEL

Lokale nyheiter - 5 kr for 5 veker

Aldri tidligere har Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag brutt med staten uten at man i det hele tatt har forsøkt å forhandle.

– Vi ga et historisk godt tilbud, med signal om at det var mer å hente. Det burde ha vært et godt utgangspunkt for næringen å svare på det. Det er beklagelig at man ikke kommer i gang med forhandlinger uten at man i det hele tatt har åpnet konvolutten, sier Brekk til NTB.

Årets jordbruksoppgjør går nå direkte til Stortinget for behandling og vedtak. På spørsmål om Senterpartiet der kan forsøke å gjøre noe med den totale rammen på 900 millioner kroner, sier Brekk:

– Vi er en del av flertallet og vi har tenkt å fortsette i regjering.

Bøndenes to organisasjoner Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag viser begge til landbruksmeldingen som nylig ble vedtatt i Stortinget.

– Det klare målet i meldingen om å øke norsk matproduksjon er ikke i nærheten av å bli innfridd. Dette kan vi ikke være med på, sier leder Merete Furuberg i Småbrukarlaget.

– Situasjonen for bøndene rundt om i landet er til dels dramatisk. De trenger klare signaler om at landbruksmeldingen blir tatt på alvor, sier Bondelagets leder Nils T. Bjørke.

Norges Bondelag har planlagt aksjoner i tre faser i tilfelle brudd. Bjørke ville lørdag ikke si hva det konkret går ut på.

– Det vil komme aksjoner i flere fylker over helgen. Det er snakk om ulike aksjonsformer, og det vil foregå en opptrapping. Dette vil merkes over hele landet, sier Bjørke til NTB.

Avstanden mellom statens tilbud og jordbrukets krav i årets oppgjør er på 1,6 milliarder kroner.

Statens ramme var på 900 millioner kroner, men ble tolket til reelt å lyde på 625 millioner kroner av jordbruksorganisasjonene som krevde 2,2 milliarder kroner.

Statens tilbud ville gitt en lønnsvekst i snitt til bonden på 13.000, mens bøndenes krav ville gitt en vekst på 50.000.

Til sammenligning er lønnsveksten i samfunnet i snitt beregnet til 17.400 kroner.

– Dette var langt unna å bidra til å skape optimisme i næringa, sier Furuberg.

– Både regjeringen og vi er enige om at inntekt er avgjørende. Da kan vi ikke forhandle på et tilbud som svekker inntektsutviklingen i forhold til andre grupper, sier Bjørke.

Landbruksministeren sa lørdag ettermiddag da bruddet var et faktum at regjeringen de siste seks årene har sørget for en historisk økning i inntektene i landbruket.

– Aldri i historien har inntektsveksten i landbruket vært så stor som under den rødgrønne regjeringen. Denne regjeringen har hvert år kommet med tilbud som har gitt bøndene en betydelig inntektsutvikling. Forhandlingene har gitt viktige tillegg. Den muligheten velger organisasjonene i år bort når de bryter uten å forhandle, sier han.

Brekk ville ikke svare på spørsmål om bruddet med bondeorganisasjonene er et nederlag for ham som Senterparti-statsråd. (ANB-NTB)

Artikkeltags