Giske lover bedre dialog

Næringsminister Trond Giske (Ap) sier han vil forbedre dialogen med de statlige selskapene han har ansvaret for.

Næringsminister Trond Giske (Ap) sier han vil forbedre dialogen med de statlige selskapene han har ansvaret for. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Næringsminister Trond Giske (Ap) vil forbedre dialogen med de statlige selskapene han har ansvaret for.

DEL

Lokale nyheiter - 5 kr for 5 veker

– Vi mener vi har en god dialog med våre selskaper, men vi ønsker å utvikle statens eierskapsforvaltning for å bli en enda bedre dialogpartner, sa Giske under høringen om statens eierskapsutøvelse i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag.

En av grunnene til at næringsministeren ønsker en bedre dialog, er at det er krevende for departementets folk å holde seg oppdatert om alt som foregår i de mange store selskapene hvor staten har eierinteresser.

– Politiske råd

Samtidig mener Giske departementet kan bidra overfor selskapene med klare politiske råd i saker som kan være kontroversielle.

– Men det er altså ikke snakk om å overføre beslutningsansvaret fra selskapene til departementet, sier han.

Næringsministeren ble kraftig kritisert av opposisjonen i forbindelse med Telenors salg av eierandeler i TV 2 til danske Egmont. Han ble beskyldt for å tråkke over grensene for det statlig eierskapet ved så tydelig å signalisere sin motstand mot salget overfor styret i Telenor.

Selv mener Giske at han ikke gikk ut over sin myndighet og viser til at næringsministeren kan komme med synspunkter og spørsmål til statlige selskaper utenom generalforsamlingene.

– Men dette er å betrakte som innspill til selskapet, som tar de endelige beslutningene, sa Giske, som nok en gang medga at dialogen med Telenor i TV 2-saken ikke var god nok.

Journalføring

Næringsministeren ble spurt av Fremskrittspartiets Anders Anundsen om han mener journalføringen i departementet er god nok, når det gjelder e-poster, SMS-er og muntlige samtaler som har relevans for eierskapsutøvelsen.

– Det er jeg ubekymret for. Eierskapsavdelingen er svært nøye på dette. Vi har strenge rutiner og gode systemer for journalføring, sa Giske, som også slo fast at de mye omtalte tekstmeldingene i Telenor-saken ble arkivert og journalført i henhold til regelverket.

I en rapport som Riksrevisjonen la fram i januar, kritiseres de statlige selskapene for svak avkastning.

– Verdien av statens eierandeler på Oslo Børs var ved utgangen av 2011 cirka 500 milliarder kroner, mot 430 milliarder ved utgangen av 2005. Staten mottok i samme periode cirka 99 milliarder kroner i utbytte fra selskapene og nettoinvesterte rundt 16 milliarder kroner. Samlet ga dette en avkastning på 37,2 prosent, noe som er høyere enn hovedindeksen på Oslo Børs. Den steg i med 33,2 prosent i samme periode, sa Giske. (ANB-NTB)

Artikkeltags