Studenter vil ikke til Kina

Hit vil de ikke: Norske studenter er lite interessert i å utdanne seg i en av verdens raskest voksende økonomier.

Hit vil de ikke: Norske studenter er lite interessert i å utdanne seg i en av verdens raskest voksende økonomier. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Svært få norske studenter velger å ta utdanning i Kina eller andre voksende økonomier.

DEL

Lokale nyheiter - 5 kr for 5 veker

I fjor reiste vel 6.000 norske studenter på utveksling til utlandet, men svært få av dem fulgte rådene om å dra til Kina eller andre voksende økonomier.

Nesten åtte av ti utvekslingsstudenter til Europa, Australia eller Nord-Amerika, skriver Universitas.

Norsk Studentorganisasjon (NSO) har jobbet for å få studenter til å dra på utveksling til voksende økonomier som vil bli viktige i framtiden.

– Vi er opptatt av at det er en geografisk spredning på hvor studentene drar på utveksling. Vi har lagt vekt på at studenter bør dra til såkalte vekstøkonomier, da hovedsakelig BRIKS–landene: Brasil, Russland, India, Kina og Sør–Afrika, sier leder i NSO, Kim Kantardjiev.

Han er bekymret over utviklingen.

– Det er problematisk at vi ikke bygger opp mer kulturell kompetanse i land som kommer til å bli viktige i fremtiden, sier studentpolitikeren.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var det 236.000 studenter i Norge i 2011. Under tre prosent av disse dro på utveksling.

Antallet som drar til vestlige og engelskspråklige land, er overveldende. Bare to av ti studenter drar ut av Europa til land der hovedspråket ikke er engelsk.

USA lå på utvekslingstoppen med 1.309 av de norske utreisende studentene, mens Australia tok imot 663 tilreisende nordmenn.

Deretter følger Storbritannia, Tyskland og Danmark med henholdsvis 495, 293 og 284 tilreisende nordmenn i 2011.

Til sammenligning hadde BRIKS-landene 502 norske studenter på utveksling i fjor, der 161 dro til Kina, og 191 dro til Sør-Afrika, som var de to mest populære landene. (ANB-NTB)

Artikkeltags