Vil ikke ha svensk kopi

Finansminister Sigbjørn Johnsen ble varmt tatt imot på torget i Fredrikstad.

Finansminister Sigbjørn Johnsen ble varmt tatt imot på torget i Fredrikstad. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Finansminister Sigbjørn Johnsen advarer mot å kopiere den svenske regjeringens politikk, slik Høyre-leder Erna Solberg anbefaler.

DEL

Lokale nyheiter - 5 kr for 5 veker

– Det er et dårlig eksempel å se til når det gjelder arbeidsledighet. Sverige har en ledighet på over sju prosent, mens Norge har under halvparten, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Å kopiere en politikk med nesten 23 prosent ungdomsledighet vil rett og slett være å feilkopiere, sier finansministeren.

Han holdt 1. mai-tale i Råde, Sarpsborg og Fredrikstad. Johnsen pratet varmt for trygg økonomisk styring og viste til at 25 millioner europeere er uten jobb.

– Høyre-leder Erna Solberg mener Sverige klarer seg bedre enn Norge, og hun har anbefalt Jens Stoltenberg å gjennomføre svenske skattelettelser. Høyre mener fasiten for Norge er svensk høyrepolitikk. Det er jeg dypt uenig i, sier Johnsen.

Finansministeren viser til at 80.000 svenske ungdommer har reist til Norge for å få seg jobb.

– Dette tar jeg på et tegn på at vi i Norge gjør noe som er riktig. Vi gir ungdom muligheter. Ungdomsledigheten i Norge er på rundt åtte prosent. Vi har sammen med Tyskland den suverent laveste ungdomsledigheten i Europa, sier han.

– Så du finner ikke noe positivt ved den borgerlige regjeringens politikk i Sverige?

– Jeg er en forsiktig mann. Sverige er ett av landene som har klart seg best gjennom finanskrisen. Men du har ikke lyktes med politikken når det er ungdomsledighet på 23 prosent, sier Sigbjørn Johnsen.

– Hvis vi ser på utviklingen i Sverige, under den høyredominerte Regjeringen ser vi at det har blitt flere arbeidsledige og flere ungdom uten jobb. Flere svenske ungdommer kommer til Norge for å søke lykken, sier Johnsen og skryter av at Norge har kommet ut av finanskrisen med Europas laveste ledighet. Ledigheten i Norge er nå på 3,3 prosent. (ANB)

Artikkeltags