«Engasjement for AAP-endringer»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MEININGAR: Les også: Nye reglar tvang Gunnhild (42) på sosialen

For åtte måneder siden ble jeg av ren tilfeldighet medlem av en Facebook-gruppe som har navnet «Aksjon for AAP endringer». I starten fulgte jeg oppmerksomt med på hva som skjedde og hva det ble jobbet mot.

Jeg fattet raskt interesse fordi jeg så et pågangsmot, en entusiasme, en kamplyst, en enorm varme, et samhold – og ikke minst, man stod sammen mot dagens regjering. Gruppa ble opprettet i juni 2016 av administrator Elisabeth Thoresen, ei fantastisk dame som besitter mye kunnskap om Nav.

Gruppas medlemmer har økt betraktelig i senere tid, fra å være litt i underkant av 900 medlemmer til nøyaktig 3.626 i dag, og medlemstallet stiger fortsatt. Dette er selvsagt veldig gledelig. Jeg følte naturligvis at dette var noe jeg selv ønsket å «jobbe» med, og med tanke på hvor vi er nå, er det ikke snakk om noe annet enn å få til en lovendring.

Vi ønsker å få reversere den nye loven for Arbeidsavklaringspenger (AAP), som trådte i kraft januar 2018. Både Ap og SV har kommet med lovforslag om endringer, som vi stiller oss bak.

Disse lovforslagene skal opp i Stortinget i løpet av våren. Bare på slutten av 2018, var det 16.700 personer som mistet sine arbeidsavklaringspenger fordi de hadde nådd makstiden på 4 år. Få eller ingen fikk fortsette, til tross for at en «unntaksregel» i lovverket åpner for at man kan få forlengelse utover makstid, i inntil 2 år.

I vår Facebook-gruppe, «Aksjon for AAP endringer», har vi medlemmer fra alle samfunnslag. Vi har advokater, leger, sykepleiere og journalister fra ulike aviser/medier. Og vi har politikere, både kommunepolitikere og blant de som sitter på Stortinget.

Noen av politikerne har vi også et tett samarbeid med. Vi har også fått med oss mange interesseorganisasjoner og fagorganisasjoner som ønsker å fremme vår sak.

Det har nå blitt skrevet om saken i mange aviser rundt om i Norge, ikke bare i de mest sentrale avisene. Blant annet har Fellesforbundet nylig hatt et innlegg i Fredrikstad Blad, hvor de virkelig uttrykker støtte for sine medlemmer. Dette er vi selvsagt er veldig fornøyde og glade for.

FFO (Funksjonshemmedes Fellesorganisasjonen og NPA (Norsk forening for allmennmedisin) har også vært på banen med et leserinnlegg i Dagsavisen, som vi setter stor pris på. Heldigvis ser vi nå at flere og flere velger å fronte saken, og at de vil bidra i kampen mot urettferdighet.

I disse dager kjører vi også en underskriftskampanje for reversering av den nye loven, og for å støtte opp om lovendringsforslagene til Ap og SV, og vi har alt kommet opp i over 29.000 underskrifter på bare litt over en uke. Dette viser tydelig at engasjementet er stort og at mange har fått øynene opp for den urimelige behandlingen av AAP mottakere/NAV brukere og pasienter, som er satt i system.

Vi har også fått på plass en Demonstrasjon i Oslo. Den går fra Tigeren uten for Sentralbanestasjonen og opp til Stortinget på kvelden den 22. mai. Her har vi et samarbeid med flere organisasjoner hvor vi står samlet og holde appeller.

Det jobbes også andre steder i Norge av private personer. For å nevne noen, har en gruppe gått sammen om å demonstrere i Sandnes, samme dag. Her er det bare å møte opp for dem som bor i regionen rundt. Om flere ønsker å være med på underskriftskampanjen, kan de gå inn i vår Facebook gruppe «Aksjon for AAP endringer» og #Navjegog, eller de kan finne den gjennom min profil på Facebook.


Gunnhild Sæbø, Valen

Moderator i Facebook-gruppa «Aksjon for AAP endringer»

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken