Forurensing fra skytebaner blir trolig kartlagt

Miljøministeren går inn for å kartlegge forurensning ved skytebaner.

Miljøministeren går inn for å kartlegge forurensning ved skytebaner. Foto:

Av

Miljøminister Ola Elvestuen (V) går inn for å kartlegge forurensning ved skytebaner i Norge.

DEL


– Jeg vil be Miljødirektoratet se på muligheten for å kartlegge nedlagte sivile skytebaner og regulere de aktive sivile skytebanene gjennom for eksempel en forskrift, sier han til NRK.

Elvestuen skriver i en epost at det er skytterlag eller grunneier som har ansvar for å betale opprydding av forurenset grunn rundt skytebaner.

– Fylkesmannen kan om nødvendig komme med pålegg. Men mange mindre skytterlag har ofte ikke økonomi til å rydde opp selv. I mange tilfeller vil det derfor være svært vanskelig å pålegge skytebanene eller skytterlagene opprydning, sier han.

Flere politiske partier vil ha en slik kartlegging. Kravet kommer etter NRKs sak om tonnevis med bly på avveie ved et skyteanlegg i Bærum. Målinger i området viser et blyinnhold som er mellom 11 og 43 ganger høyere enn øverste tillatte grense for drikkevann. Miljøgiften stammer fra skytebanen like ved.

Ketil Kjenseth (V), som leder Stortingets miljø- og energikomité, støtter tiltaket.

– Nå er det jo forbudt å bruke blyhagl på skytebaner, men dette er mye «gammel moro» som har ligget lenge. Det gjør at det også kan spre seg mer, så det her er vi nødt til å få en oversikt over nasjonalt, sier Kjenseth.

(©NTB)

Send tekst og bilde «

Vi vil gjerne høyra om smått og stort som går føre seg i Kvinnherad. Hjelp oss å vera overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken