(HAUGESUNDS AVIS): Bare to uker inn i det nye året har flere gravide kvinner allerede takket ja til Helse Fonna sitt splitter nye tilbud.

For fra og med 1. januar 2022 skal alle gravide over 35 år få tilbud om NIPT og tidlig ultralyd.

NIPT står for non-invasive prenatal test, og er en blodprøve som kan påvise kromosomavvik.

– Takknemlige

De kvinnene jeg har tatt imot så langt, er veldig takknemlige for tilbudet. De aller fleste takker ja, åpner Marie Lindtner, jordmor med ultralydkompetanse ved føde- og gynekologisk avdeling på Haugesund sjukehus.

Hun og Ragnhild Iveland er de to første jordmødrene ved sykehuset som har tatt videreutdanningen som kreves for å kunne utføre denne typen ultralyd.

Planen er at tilbudet i løpet av 2022 skal utvides til å gjelde alle gravide.

– Et formidabelt løft

Seksjonsoverlege Klaus Oddenes sier det har krevd en stor omstilling for å få det nye tilbudet opp og gå.

Det er et formidabelt løft. Nå er det to jordmødre og én lege som har tatt videreutdanningen som kreves. Det blir en dobling i aktiviteten her. Nå får kvinnene tilbud om to ultralydundersøkelser, i stedet for kun den ene i uke 18-20.

Nå er nytt utstyr kjøpt inn og et ekstra rom tatt i bruk for å møte den økte aktiviteten.

Tilbudet om tidlig ultralyd skjer i uke 11-14 av svangerskapet og tilbys også ved Stord sjukehus.

– Likt for alle

Det var Stortinget som i 2020 vedtok at alle gravide over 35 år skal få tilbud om NIPT og tidlig ultralyd.

De fleste har til nå gjennomført tidlig ultralyd privat, og da kan det bli et skille mellom de som kan og de som ikke kan betale for dette. Nå blir det et likt tilbud til alle, understreker Marie Lindtner.

Mange av kvinnene er opptatt av barnets kjønn når de kommer på ultralyd.

Både kjønn og termin er noe som først kan fastsettes senere. Det vi derimot kan se på tidlig ultralyd er om det er liv, om det er flerlinger og vi kan identifisere alvorlige avvik, sier Lindtner.

– Må vite hva de går til

De fleste kvinnene ønsker å se at det faktisk er noe inni magen og at at det liv når de kommer på ultralyd.

Les også

«Jeg får ikke sove om natten. Noe plager meg. Jeg tenker på mine kamerater som er innlagt på sikkerhetspsykiatrisk på Valen»

– Ultralyd skal være en gledelige begivenhet, men alvorlige avvik kan også avdekkes. Da bør paret på forhånd ha tenkt gjennom hva de vil gjøre hvis de havner i en slik situasjon, sier jordmor Ragnhild Iveland.

Hun sier at flere og flere gravide nå har høyere alder sammenlignet med tidligere.

Det er fastlege som henviser til ultralyd og som skal informere om undersøkelsen. Vi anbefaler å tak kontakt med jordmor eller fastlege i kommunen, slik at de vet hva de går til, oppfordrer de.

Denne saka er henta frå h-avis.no, ei samarbeidsavis.