– Politireformen bærer galt av sted

Mer enn et av tre lensmannskontorer og politistasjoner i Norge holder åpent for publikum mindre enn fem dager i uka, viser en kartlegging fra Politiforum.

Mer enn et av tre lensmannskontorer og politistasjoner i Norge holder åpent for publikum mindre enn fem dager i uka, viser en kartlegging fra Politiforum. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Regjeringen har ingen intensjoner om å styrke de gjenværende lensmannskontorene, mener Sp.

DEL

– Regjeringen gjør det motsatte av hensikten med nærpolitireformen. Lensmannskontorene som er igjen tappes for stillinger og ressurser. Dessverre tror jeg det samme også vil skje i tiden framover, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fire dager eller mindre

Mer enn et av tre lensmannskontorer og politistasjoner i Norge holder åpent for publikum mindre enn fem dager i uka, viser en kartlegging fra Politiforum. Av de 221 tjenestestedene som er åpne på nåværende tidspunkt, holder 78 tjenestesteder åpent fire dager i uka eller mindre.

– Tallene viser med all tydelighet at regjeringen ikke har oppfylt forventningene de selv har skapt til nærpolitireformen, fastslår Klinge, som er medlem av justiskomiteen på Stortinget.

I forbindelse med reformen ble antall politidistrikter kuttet fra 27 til 12, og videre skal blant annet nødsentraler samlokaliseres og 119 lensmannskontorer legges ned – fra 340 til 221.

– Paradokset er at regjeringen rakket ned på og ikke ville ha lensmannskontorene som hadde begrensede åpningstider, men i praksis gjennomføres det en reform som ikke gir de gjenværende kontorene nok ressurser til å holde åpent hele uken, påpeker Sp-politikeren.

Mål om økte åpningstider

Nettopp det å øke åpningstidene ved lensmannskontorer og politistasjoner rundt omkring i landet, var et av argumentene for å redusere antall tjenestesteder før nærpolitireformen ble vedtatt i Stortinget. Kartleggingen nå viser at det store flertallet holder åpent bare to eller tre dager i uka.

Midlene som spares ved å ty til disse kuttene, burde ha blitt brukt til å styrke de gjenværende kontorene. I stedet tappes de for ressurser. Det er ille, mener hun.

– Man kan jo spørre seg om regjeringen fremdeles mener det er et problem med lensmannskontorer som ikke har åpent fem dager i uker og hva løsningen i så fall vil være. Vil enda flere steder blir nedlagt, eller kommer regjeringen til å innse at alle de gjenværende kontorene må styrkes, undrer Klinge.

Færre polititjenester

Hun synes ikke det mest alarmerende er åpningstidene, men at de som jobber ved lensmannskontorene først og fremst merker kuttet i bemanningen.

Ved Nes lensmannskontor er det ifølge stedlig leder Gunnar Foseid to betjenter som tar imot anmeldelser og henvendelser når det er åpent. Tidligere hadde kontoret kapasitet til å rykke ut til hendelser i nærheten. Det gjør de ikke nå.

– Dette er et symptom på at færre får tilgang til polititjenester i et område, sier Klinge.

– Suksessen til et lensmannskontor står ikke og faller på åpningstidene. God etterforskning og forebyggende arbeid er viktigst. De fleste av oss er mer opptatt av at avstanden til politiet er liten enn antallet dager lensmannskontoret holder åpent, påpeker Jenny Klinge.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo  20170308.
Jenny Klinge (Sp) på Stortinget i Oslo onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo 20170308. Jenny Klinge (Sp) på Stortinget i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Tillit til politiet

At flere tjenestesteder har korte åpningstider, og at enkelte av dem sågar har fått kortere åpningstider etter reformen, lever regjeringspartiet Høyre godt med.

– Det har aldri vært meningen at alle tjenestestedene skal ha åpent fem dager i uken. Dette organiseres ut fra hensynet til publikums behov, men også av hensyn til riktig ressursbruk. Jeg har tillit til at politiet organiserer seg slik de selv synes er best, sier Høyres Guro Angell Gimse til Politiforum. (ANB)

Send tekst og bilde «

Vi vil gjerne høyra om smått og stort som går føre seg i Kvinnherad. Hjelp oss å vera overalt!

Artikkeltags